Babka piaskowa

65


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
masło do wysmarowania formy1 łyżka
kasza manna2 łyżki
Ciasto ciemne::
jaja3 sztuki
cukier0.5 szklanek
mąka pszenna0.5 szklanek
mąka ziemniaczana3 łyżki
kakao2 łyżki
proszek do pieczenia2 łyżeczki
masło125 gramów
Ciasto jasne::
jaja3 sztuki
cukier0.5 szklanek
mąka pszenna0.5 szklanek
mąka ziemniaczana3 łyżki
proszek do pieczenia2 łyżeczki
masło125 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj ciasto. Jaja z cukrem ubij aż powstanie jasna piana. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj i wsyp do masy jajeczne. Ponownie lekko wymieszaj.
Krok 2
Masło rozpuść i wlej gorącą do ciasta. Ponownie wymieszaj. Ciasto podziel na pół i przełóż do dwóch misek. Do jednej miski wsyp kakao i wymieszaj.
Krok 3
Foremkę do babki piaskowej wysmaruj miękkim masłem i wysyp kaszą manną. Nakładaj za pomocą rękawa cukierniczego oba ciasta na przemiennie tworząc kolory. Piecz w 170 stopniach przez 45 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl