Babka piaskowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • aromat migdałowy - 0.5 łyżeczek
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • dekoracja
  • biały lukier - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.
  2. Kostkę Kasi zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.
  3. Ciągle miksując dodawaj na przemian mąkę i jajka.
  4. Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao.
  5. Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką.
  6. Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.
  8. Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).