Babka puchowa
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • cukier - 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 6 łyżek
  • olej - 6 łyżek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • ocet - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię utrzeć z cukrem na puszysty krem, po czym wbijać kolejno jajka.
  2. Do utartej masy wsypywać porcjami mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wlać olej i na końcu ocet.
  3. Dokładnie wymieszać i wylać ciasto do formy (najlepiej do takiej wysokiej z kominkiem).
  4. Piec 40 min. w 180 stopniach.
  5. Ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
  6. Babka zawsze się udaje i jest puszysta.