Babka puszek
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 6 łyżek
  • olej - 6 łyżek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • ocet - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejno jaja.
  2. Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
  3. Następnie wlać olej i na końcu ocet.
  4. Dokładnie wymieszać i wlać ciasto do formy wysmarowanej Kasią i wysypanej tartą bułką.
  5. Piec w temp. ok. 180 stopni przez ok. 35 minut.
  6. Upieczoną babkę można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową.