Babka rodzynkowa
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 185 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 25 dekagramów
  • cukier - 25 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • rodzynki - 6 dekagramów
  • sherry - 3 łyżki
  • rum - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczek
  • cynamon - 0.5 łyżeczek
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki umyć i osączyć. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Kasię utrzeć z cukrem. Nadal ucierając, dodawać po jajku.
  3. Wsypać mąkę i starannie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać.
  4. Formę wysmarować Kasią, włożyć ciasto i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 st.
  5. Następnie posypać cukrem pudrem, polać białym lukrem lub roztopioną czekoladą.
  6. Udekorować smażona skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi lub jeszcze czymś innym w zależności od inwencji twórczej wykonawcy.