Babka rodzynkowa

12


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka1.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
cukier puder200 gramów
jajko4 sztuki
cytryna1 sztuka
proszek do pieczenia10 gramów
rodzynki0.75 szklanek
Dekoracja:
cukier puder150 gramów
rodzynki0.25 szklanek
kandyzowana skórka z pomarańczy1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Żółtka oddziel od białek.
Krok 2
Miękką Kasię utrzyj na puch z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodawaj po 1 żółtku.
Krok 3
Wsyp szklankę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wlej połowę soku z cytryny i startej skórki (resztę soku i skórki zostaw do dekoracji). Wymieszaj mikserem. Na koniec wsyp pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj.
Krok 4
Rodzynki wymieszaj z łyżką mąki. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek i rodzynki przełóż do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj.
Krok 5
Formę na babkę posmaruj Kasią i obsyp mąką. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 st.C 50-60 minut.
Krok 6
Cukier puder wymieszaj z odrobiną soku z cytryny i utrzyj na gładki lukier. Przestudzoną babkę wyjmij z formy, polej lukrem i udekoruj rodzynkami i skórką pomarańczową.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl