Babka rodzynkowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier puder - 200 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 10 gramów
  • rodzynki - 0.75 szklanek
  • dekoracja
  • cukier puder - 150 gramów
  • rodzynki - 0.25 szklanek
  • kandyzowana skórka z pomarańczy - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Żółtka oddziel od białek.
  2. Miękką Kasię utrzyj na puch z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodawaj po 1 żółtku.
  3. Wsyp szklankę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wlej połowę soku z cytryny i startej skórki (resztę soku i skórki zostaw do dekoracji). Wymieszaj mikserem. Na koniec wsyp pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj.
  4. Rodzynki wymieszaj z łyżką mąki. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek i rodzynki przełóż do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj.
  5. Formę na babkę posmaruj Kasią i obsyp mąką. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 st.C 50-60 minut.
  6. Cukier puder wymieszaj z odrobiną soku z cytryny i utrzyj na gładki lukier. Przestudzoną babkę wyjmij z formy, polej lukrem i udekoruj rodzynkami i skórką pomarańczową.