Przygotowanie |
Krok 1 |
Cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Żółtka oddziel od białek. |
Krok 2 |
Miękką Kasię utrzyj na puch z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodawaj po 1 żółtku. |
Krok 3 |
Wsyp szklankę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wlej połowę soku z cytryny i startej skórki (resztę soku i skórki zostaw do dekoracji). Wymieszaj mikserem. Na koniec wsyp pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj. |
Krok 4 |
Rodzynki wymieszaj z łyżką mąki. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek i rodzynki przełóż do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj. |
Krok 5 |
Formę na babkę posmaruj Kasią i obsyp mąką. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 st.C 50-60 minut. |
Krok 6 |
Cukier puder wymieszaj z odrobiną soku z cytryny i utrzyj na gładki lukier. Przestudzoną babkę wyjmij z formy, polej lukrem i udekoruj rodzynkami i skórką pomarańczową. |