Babka spirytusowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • jajko - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cytryna - 1 sztuka
  • spirytus - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztopić i schłodzić.
  2. Cytrynę umyć, opłukać i otrzeć z niej skórkę, z połowy owocu wycisnąć sok .
  3. Jajka zmiksować z cukrem na białą puszystą masę.
  4. Oba rodzaje mąki połączyć z proszkiem do pieczenia oraz skórką cytrynową i stale mieszając, stopniowo dodawać do jajek .
  5. Nadal mieszając, powoli wlewać schłodzoną Kasię, następnie sok z cytryny i na końcu spirytus.
  6. Formę z kominkiem wysmarować Kasią .
  7. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do temperatury 150 C.
  8. Piec podgrzewając od spodu około 30 minut, a potem zwiększyć temperaturę do 180 C i dopiec ciasto .