Babka spirytusowa

3


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
mąka pszenna1.5 szklanek
mąka ziemniaczana0.5 szklanek
jajko5 sztuk
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
cukier1 szklanka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cytryna1 sztuka
spirytus 5 łyżek
Przygotowanie
Krok 1
Kasię roztopić i schłodzić.
Krok 2
Cytrynę umyć, opłukać i otrzeć z niej skórkę, z połowy owocu wycisnąć sok .
Krok 3
Jajka zmiksować z cukrem na białą puszystą masę.
Krok 4
Oba rodzaje mąki połączyć z proszkiem do pieczenia oraz skórką cytrynową i stale mieszając, stopniowo dodawać do jajek .
Krok 5
Nadal mieszając, powoli wlewać schłodzoną Kasię, następnie sok z cytryny i na końcu spirytus.
Krok 6
Formę z kominkiem wysmarować Kasią .
Krok 7
Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do temperatury 150 C.
Krok 8
Piec podgrzewając od spodu około 30 minut, a potem zwiększyć temperaturę do 180 C i dopiec ciasto .
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl