Babka ucierana
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 350 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • zapach arakowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy dodawaj po jednym jajku i łyżce mąki, ciągle ucierając, aż wyczerpią się składniki.
  4. Na koniec dodaj zapach arakowy.
  5. Formę babkową o średnicy około 20 cm posmaruj Kasią i obsyp mąką.
  6. Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 180 st. C.
  7. Po upieczeniu pozostaw ciasto jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku.