| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Z cytryny otrzyj skórką i wyciśnij sok. Oddziel żółtka jaj od białek. |
| Krok 2 |
| Masło ucieramy z połową cukru pudru i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem. |
| Krok 3 |
| Następnie dodajemy po 1 żółtku (z 6 jaj), ucierając po każdym dodaniu do połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany. |
| Krok 4 |
| Białka z 5 jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. |
| Krok 5 |
| Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Babkę pieczemy 45 minut w 180 st. C, do suchego patyczka. Po ostygnięciu wyjmujemy z formy. |
| Krok 6 |
| Pozostałe białko ubijamy z sokiem z cytryny i pozostałym cukrem pudrem do powstania gęstego, kremowego lukru. Górę ciasta polewamy lukrem i posypujemy skórka pomarańczową. |
| Krok 7 |
| Po upieczeniu pozostaw ciasto jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. |