Babka ucierana

131


Średnie


20 min.


8 os.

Składniki
masło250 gramów
mąka2 szklanki
proszek do pieczenia2 łyżeczki
cukier puder2 szklanki
jajka6 sztuk
cytryna1 sztuka
kwaśna śmietana3 łyżki
sól1 szczypta
kandyzowana skórka z pomarańczy30 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Z cytryny otrzyj skórką i wyciśnij sok. Oddziel żółtka jaj od białek.
Krok 2
Masło ucieramy z połową cukru pudru i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem.
Krok 3
Następnie dodajemy po 1 żółtku (z 6 jaj), ucierając po każdym dodaniu do połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany.
Krok 4
Białka z 5 jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Krok 5
Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Babkę pieczemy 45 minut w 180 st. C, do suchego patyczka. Po ostygnięciu wyjmujemy z formy.
Krok 6
Pozostałe białko ubijamy z sokiem z cytryny i pozostałym cukrem pudrem do powstania gęstego, kremowego lukru. Górę ciasta polewamy lukrem i posypujemy skórka pomarańczową.
Krok 7
Po upieczeniu pozostaw ciasto jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl