Babka wielkanocna
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 40 dekagramów
  • cukier - 20 dekagramów
  • drożdże - 50 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • jajko - 5 sztuk
  • olejek rumowy - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę połączyć z drożdżami, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, płynną Kasią i olejkiem rumowym.
  2. Całość dokładnie wyrobić.
  3. Dodać pianę z białek.
  4. Formę do babek wysmarować olejem.
  5. Wylać ciasto i odstawić od wyrośnięcia.
  6. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni.