Babka Wielkanocna
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • mąka - 50 dekagramów
  • cukier puder - 18 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • żółtko - 4 sztuki
  • mleko - 250 mililitrów
  • drożdże - 6 dekagramów
  • aromat rumowy - 1 opakowanie
  • bakalie - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn.
  2. W 1/2 szklanki ciepłego (nie możne być gorące) mleka rozpuścić drożdże z odrobiną cukru i mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  3. Do miski wsypać 3/4 szklanki mąki i zalać to resztą gorącego mleka.
  4. Ucierać na gładką masę, aż ostygnie.
  5. Gdy jest już tylko lekko ciepłe, dodać rozczyn drożdżowy i jeszcze raz utrzeć.
  6. Odstawić.
  7. W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem i aromatem.
  8. Dodać do tego rozczyn drożdżowy, resztę mąki i dokładnie wyrobić.
  9. Gdy ciasto już odstaje od ręki przy wyrabianiu, dodajemy ciepła i rozpuszczoną Kasię, a po wyrobieniu bakalie obtaczane w mące.
  10. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 min.
  11. Piec w temp. 170 s.t tak długo, aż babka z wierzchu ładnie się zarumieni! Smacznego!