Babka wielkanocna
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 500 gramów
  • drożdże - 40 gramów
  • mleko - 1 szklanka
  • żółtko - 3 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • skórka z cytryny - 1 sztuka
  • rodzynki - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 100 g mąki i 1/2 szklanki mleka.
  2. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Dodać resztę mąki, mleka, rozczyn, skórkę z cytryny i rodzynki.
  5. Ciasto wyrobić, dodając roztopioną i lekko przestudzoną Kasię.
  6. Miskę przykryć i odstawić na 1 godzinę.
  7. Przełożyć do natłuszczonej formy i piec 40 min. w temp. 180 stopni.
  8. Przed podaniem polać lukrem.