Babka z ajerkoniakiem

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • olej - 1 szklanka
  • ajerkoniak - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • skórka z 1 cytryny - 1 sztuka
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • bułka tarta - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzeć z cukrem i solą.
  2. Dodać olej, skórkę cytrynową i ajerkoniak.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć porcjami z masą jajeczną.
  4. Formę wysmarować Kasią i wysypać bułką tartą.
  5. Ciasto przełożyć do formy i piec 50-60 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
  6. Polewę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu i polać nią ostudzone ciasto.