Babka z krówkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 0.75 szklanek
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ajerkoniak - 125 mililitrów
  • krówki - 200 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • Śmietana 30% - 100 mililitrów
  • cukier brązowy - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Krówki pokrój na małe kawałki. Włóż do miski i oprósz łyżką mąki.
  2. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Miękką Kasię utrzyj z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku. Ciągle ucierając wlej ajerkoniak, a następnie dodawaj po łyżce mąki.
  4. Do ciasta wsyp pokruszone krówki i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Formę do babki z kominkiem wysmaruj Kasią i obsyp mąką.
  6. Ciasto przełóż do formy.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 180 st. C.
  8. Do rondelka włóż wszystkie składniki na polewę i gotuj, ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje.
  9. Przestudzoną babkę polej jeszcze ciepłą polewą.