Babka z niespodzianką
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ocet - 1 łyżka
  • jogurt malinowy - 350 mililitrów
  • żelatyna - 1 łyżka
  • borówki amerykańskie - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij na puch z cukrem pudrem, dodaj miękką Kasię.
  2. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet.
  3. Formę do babki posmaruj dokładnie Kasią i obsyp mąką.
  4. Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 180 st. C.
  5. Upieczoną i wystudzoną babkę wyjmij z formy.
  6. Odkrój denko z szerszej części i delikatnie wyjmij (nacinając nożem) część ciasta ze środka babki.
  7. Wyjęte ciasto daj dzieciom lub zjedz sama. Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, dodaj łyżkę wrzątku i podgrzej, aby się rozpuściła.
  8. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z jogurtem. Lekko gęstniejący jogurt włóż razem z borówkami do środka babki i zakryj przykrywką z ciasta.
  9. Babkę odstaw na godzinę do lodówki, by masa jogurtowa dobrze zastygła.