BABKA Z TWAROGIEM
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 170°C °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier drobny - 260 gramów
  • twaróg dwukrotnie zmielony - 250 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 300 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ekstraktu z wanilii - 1 łyżeczka
  • cukier puder do dekoracji - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię rozetrzeć z cukrem, dodać twaróg, ekstrakt z wanilii, miksować do momentu uzyskania puszystej masy.
  2. Wbijać kolejno po jednym jajku, za każdym razem chwilkę miksować.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta w trzech porcjach, mieszać łopatką.
  4. Formę wysmarować Kasią, oprószyć mąką, przełożyć ciasto.
  5. Piekarnik nagrzać do 170°C, wstawić ciasto na 40 minut.
  6. Ostudzone możemy oprószyć cukrem pudrem.