Babka z wiśniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mleko - 50 mililitrów
  • wiśnie drylowane
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, cukier i cukier waniliowy, utrzeć na puszystą masę.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodawać kolejno do masy i ucierać.
  3. Białka ubić na pianę.
  4. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  5. Formę posmarować Kasią i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, ułożyć wiśnie. Piec 50 minut, sprawdzać patyczkiem do szaszłyków, gdy będzie suchy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.