Babka ze śliwkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 2.5 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • cukier - 1.75 szklanek
  • śmietana - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • śliwki - 0.5 kilogramów
  • cukier puder do dekoracji - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  2. Kasię utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodawać po kolei żółtka, połowę mąki, śmietanę.
  4. Dobrze wymieszać.
  5. Z białek, z odrobiną cukru ubić bardzo sztywną pianę, dodać do ciasta razem z resztą mąki.
  6. Delikatnie wymieszać.
  7. Na sam koniec dosypać śliwki (bez pestek).
  8. Wymieszać łyżką i wlać do foremki.
  9. Zamiast śliwek można użyć dowolnych owoców.