Babka ziemniaczana
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • jajka - 2 sztuki
  • tarta bułka - 0.5 szklanek
  • cebula - 1 szczypta
  • surowy, chudy boczek - 10 plastrów
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • słodka papryka - 3 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 3 łyżeczki
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju na złoty kolor. Boczek drobno kroimy i podsmażamy aż wytopi się z niego tłuszcz. Łączymy z utartymi ziemniakami,dodajemy rozmieszane jajko i przyprawy. Wsypujemy tartą bułkę. Łączymy i wylewamy na natłuszczona blachę. Pieczemy w temp.200 stopni az wierzch będzie rumiany.