Babka ziemniaczana z mięsem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 4 sztuki
  • Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr - 2 opakowania
  • woda - 500 mililitrów
  • jaja - 3 sztuki
  • boczek - 200 gramów
  • łopatka wieprzowa - 200 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • olej - 3 łyżki
  • masło - 0.25 opakowań
  • bułka tarta - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr wymieszaj z wodą i jajkami tak, aby powstało ciasto.
  2. Czosnek, cebulę oraz mięso (boczek i łopatkę) pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż wszystko na oleju.
  3. Ziemniaki zetrzyj na tarce na średnich oczkach i natychmiast połącz z ciastem, aby nie ściemniały.
  4. Dodaj do ciasta wcześniej usmażone składniki oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto ziemniaczane. Na wierzchu posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.