Babka ziemniaczana z placków
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 4 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • boczek wędzony bez skóry - 20 dekagramów
  • woda - 3.5 szklanki
  • masło - 1 łyżeczka
  • bułka tarta - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Zupełnie inne wykorzystanie Fix chrupiące placki ziemniaczane. W misce zmiksować Fix na placki, wodę i jajka. Zostawić na 10-15 minut by ciasto zgęstniało.
  2. W tym czasie pokroić bardzo drobno boczek i wytopić go na skwarki, na patelni. Wrzucić na nie drobno usmażoną cebulkę i zeszklić. Zostawić by wystygł.
  3. Wlać do ciasta ziemniaczanego razem z tłuszczem który się wytopił. Wymieszać.
  4. Foremkę w której będziemy piec posmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja używam foremki do babki z tzw. kominkiem). Włożyć masę ziemniaczaną.
  5. Piekarnik rozgrzać do 200* C. Wstawić babkę. Piec ok. 1 godzinę.
  6. Zmniejszyć temperaturę do 180* C i piec dalej jeszcze 30. Sprawdzić patyczkiem do ciasta. Z wierzchu ma się zrumienić. Wyjąć. Poczekać chwilę i wyjąć. Pokroić w plastry.
  7. Jeśli chcemy mieć wegetariańską to nie dodawajmy boczku a cebulę usmażmy na rumiano na kilku łyżkach oleju.
  8. Podawać z kwaśną śmietaną lub Sosem do pieczeni ciemnym Knorra, Sosem grzybowym Knorra, Sosem borowikowym Knorra, Sosem do pieczeni z grzybami Knorra lub Sosem pieczarkowym ze śmietanką Knorra (trzeba je oczywiście ugotować wg przepisu na opakowaniu).