Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą

- Krok 1Bagietkę podziel na 15 cm kawałki, wydrąż miąższ ze środka bułki. Pesto połącz z majonezem.
- Krok 2Na stole rozwiń mniej więcej 30 cm kawałek folii spożywczej, posmaruj ją z wierzchu olejem. Na folię ułóż po kolei rukolę, szynkę parmeńską, łyżkę przygotowanego majonezu, suszone pomidory i kawałki mozzarelli. Wszystko razem ściśle zawiń w folię.
- Krok 3Jeden koniec folii przełóż przez środek bułki i delikatnie wciągnij farsz w środek bułki. Delikatnie przytrzymując farsz usuń folię z kanapki.

Składniki farszu możesz dobierać dowolnie. Idealnie do takiej kanapki pasują podsmażone pieczarki portobello. Takie bagietki możesz także zgrillować - będą ciepłe i chrupiące.

Bagietka faszerowana szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą
Faszerowana bagietka to ciekawa alternatywa dla klasycznych kanapek. Taką bagietkę możesz z powodzeniem podać na przyjęciu lub zabrać jako przekąskę na piknik, czy też na drugie śniadanie do pracy. W wyśmienitym farszu do kanapek znajdą się listki rukoli, suszone pomidory, wykwintna szynka parmeńska oraz kawałki delikatnej mozzarelli. Wszystkie składniki układaj starannie na kawałku posmarowanej oliwą folii spożywczej. Smak nadzienia urozmaici kremowy dressing, przyrządzony z majonezu i czerwonego lub zielonego pesto. Tak przygotowanym farszem nadziewaj kawałki wydrążonej z miękkiego miąższu bagietki, wciągając je do środka przy pomocy folii. Kanapki te idealnie nadają się również do grillowania – opieczona bułka będzie bardziej chrupiąca. Proponowane w tym przepisie dodatki możesz modyfikować, np. zastępując suszone pomidory czarnymi oliwkami lub dodając składnik – dobrze sprawdzą się duszone pieczarki. Zapisz nasz przepis na doskonałe bagietki faszerowane szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą.