Bagietka z dynią, serem feta i orzechami włoskimi
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • bagietka paryska - 1 sztuka
  • Rama z olejem z orzechów włoskich - 3 łyżki
  • dynia - 250 gramów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • ser feta - 100 gramów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • garść orzechów włoskich - 1 sztuka
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bagietkę paryską na kromki. Włóż do piekarnika lub tostera i opiecz z dwóch stron. Każdą z opieczonych kromek posmaruj Ramą z olejem z orzechów włoskich.
  2. Obraną i pokrojoną w kostki dynię wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw pieprzem. Następnie rozgrzej piekarnik do 220 stopni, włóż dynię i piecz do momentu, aż będzie miękka.
  3. Tak przygotowaną dynię rozłóż na kromkach, następnie dodaj 15 g fety.
  4. Na koniec połóż na wierzch listki świeżej bazylii i posyp garścią uprażonych i rozdrobnionych orzechów włoskich.