BAJADERKA

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

6 dekagramów

25 dekagramów

2 łyżki

krem:

1 opakowanie

0.5 szklanki

10 dekagramów

4 opakowania

2 łyżki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto wyrobić ciasto i wyłożyć na blachę o wymiarach 23 na 26 cm.

Krok 2

Kasię roztopić w garnku, dodać cukier, wodę, kakao i wszystko razem wymieszać i zagotować.

Krok 3

Do przestudzonej masy dodać rodzynki.

Krok 4

Biszkopty i herbatniki połamać na kawałki, dodać do masy razem z dżemem i wymieszać.

Krok 5

Masę wyłożyć na upieczone ciasto i polać polewą.

Krok 6

Ciasto wstawić do lodówki na około 3 godziny.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BAJADERKABAJADERKA

Bajaderki nazywane są „ciastkami z odzysku”, ponieważ przyrządzić je można na bazie składników cukierniczych, które pozostały z innych wypieków. Zainspiruj się proponowanym przepisem i przygotuj ten smaczny placek. Upiecz do niego spód z mąki, kostki do pieczenia, jajek i odrobiny mleka. Aby wyszedł puszysty, białka ubij na sztywną pianę i na końcu połącz z pozostałymi składnikami. Następnie przygotuj słodką masę – wykorzystaj do niej bakalie, na przykład suszone owoce, skórkę z pomarańczy lub orzechy włoskie. Wymieszaj je z roztopioną kostką do pieczenia, kakao oraz pokruszonymi biszkoptami i herbatnikami. Nadmiar słodyczy możesz zrównoważyć gęstym, kwaskowatym dżemem – świetnie sprawdzi się np. śliwkowy lub wiśniowy. Zadbaj o to, aby masa miała spójną konsystencję. Pokryj nią upieczony placek i całość odstaw do schłodzenia. Bajaderkę podawaj polaną ciemną czekoladą (mleczną lub gorzką). Opcjonalnie oprósz ją też wiórkami kokosowymi lub migdałowymi. Sprawdź, jak smakuje placek bajaderka.