BAJADERKA

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier - 6 dekagramów
  • mąka - 25 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka
  • olej - 2 łyżki
  • mleko - 3 łyżki
  • herbatniki - 4 opakowania
  • biszkopty - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • kakao - 2 łyżki
  • woda - 0.5 szklanek
  • dżem - 1 opakowanie
  • rodzynki - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Ze składników na ciasto wyrobić ciasto i wyłożyć na blachę o wymiarach 23 na 26 cm.
  2. Kasię roztopić w garnku, dodać cukier, wodę, kakao i wszystko razem wymieszać i zagotować.
  3. Do przestudzonej masy dodać rodzynki.
  4. Biszkopty i herbatniki połamać na kawałki, dodać do masy razem z dżemem i wymieszać.
  5. Masę wyłożyć na upieczone ciasto i polać polewą.
  6. Ciasto wstawić do lodówki na około 3 godziny.