Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem
  • 10 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bajgle - 4 sztuki
  • pesto z bazylii - 2 łyżki
  • Majonez Hellmann's Babuni - 3 łyżki
  • pierś z kurczaka 300g - 2 sztuki
  • kapary - 2 łyżki
  • mała czerwona cebula - 1 sztuka
  • ostra papryczka chilli - 1 sztuka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • jajka - 4 sztuki
  • liść sałaty lodowej - 4 sztuki
  • rzodkiewka - 8 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Czerwoną cebulę i chili pokrój w drobną kosteczkę, kapary i kolendrę posiekaj.
  2. Piersi z kurczaka pokrój w grubą kostkę, włóż do blendera, dodaj dwie łyżki majonezu, kilkoma ruchami miksera spraw aby mięso się rozdrobniło. Zmiksowane piersi przełóż do miski połącz z wcześniej pokrojonymi składnikami. Z kurczaków uformuj cztery tej samej wielkości kule, a następnie spłacz je do grubości 1 cm.
  3. Tak przygotowane hamburgery smaż na grillu lub patelni po około 4 minuty z każdej strony, tak aby nie były surowe w środku.
  4. Bajgle przetnij na pół umieść na 4 minuty w nagrzanym do 180*C piekarniku. W tym czasie usmaż cztery jajka sadzone.
  5. Majonez pomieszaj z pesto, tak przygotowaną pasta posmaruj bułki. Majonez z pesto sprawi, że kanapka nie będzie sucha i nabierze przy tym majonezowo-bazyliowego smaku.
  6. Na spód bułki ułóż liść sałaty. Na sałatę połóż hamburgera z kurczaka. Na wierzchu ułóż jajka sadzone. Kanapkę przykryj wierzchnią warstwą bułki . Podawaj np. z rzodkiewkami