Bakaliowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C
  • 20x25 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka - 500 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • żółtko - 5 sztuk
  • posiekane bakalie - 250 gramów
  • powidła - 400 gramów
  • wiórki kokosowe - 3 łyżki
  • masa krówkowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekaną Kasię, cukier i żółtka.
  2. Zagnieć i rozwałkuj kruche ciasto.
  3. Pół ciasta wyłóż na blaszkę, posmaruj powidłami i przykryj pozostałym kruchym ciastem.
  4. Piecz 50-55 min. w temperaturze 180 st. C.
  5. Gdy ciasto trochę ostygnie, posmaruj masą krówkową z puszki i wysyp bakaliami oraz wiórkami kokosowymi.