Bakaliowy kuskus

0


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
cebula1 sztuka
marchew2 sztuki
sól2 szczypty
rodzynki100 gramów
Bulionetka drobiowa Knorr3 szklanki
oliwa2 łyżki
curry1 łyżeczka
kasza kuskus400 gramów
ciecierzyca w puszce1 szklanka
piersi kurczaka2 sztuki
morele suszone10 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Kaszę kuskus wsypujemy do dużej miski, zalewamy bulionem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem. Na patelni z oliwą z oliwek extra vergine podsmażamy obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy 2 minuty. Dodajemy łyżeczkę curry i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Krok 2
Następnie dodajemy umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy do smażonej cebuli. Obrane i umyte marchewki kroimy w skośne plastry i dodajemy do kurczakaz cebulą. Mieszamy i dusimy, aż mięso będzie miękkie, a marchewki al dente.
Krok 3
W między czasie moczymy rodzynki i morele w gorącej wodzie, by napęczniały. Po tym czasie osączamy bakalie z wody i dodajemy do kurczaka razem z osączoną ciecierzycą. Mieszamy delikatnie i dusimy przez chwilę, aby wszystkie składniki zostały obtoczone przez aromatyczny sos curry. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy. Tak przygotowanego kurczaka z marchewką i bakaliami dodajemy do kaszy kuskus, mieszamy. Odstawiamy.
Autor: Aneta KlimeckaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl