Bakaliowy kuskus
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza kuskus - 400 gramów
  • piersi kurczaka - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • morele suszone - 10 sztuk
  • rodzynki - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa - 2 łyżki
  • curry - 1 łyżeczka
  • sól - 2 szczypty
  • ciecierzyca w puszce - 1 szklanka
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 3 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę kuskus wsypujemy do dużej miski, zalewamy bulionem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem. Na patelni z oliwą z oliwek extra vergine podsmażamy obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy 2 minuty. Dodajemy łyżeczkę curry i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
  2. Następnie dodajemy umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy do smażonej cebuli. Obrane i umyte marchewki kroimy w skośne plastry i dodajemy do kurczakaz cebulą. Mieszamy i dusimy, aż mięso będzie miękkie, a marchewki al dente.
  3. W między czasie moczymy rodzynki i morele w gorącej wodzie, by napęczniały. Po tym czasie osączamy bakalie z wody i dodajemy do kurczaka razem z osączoną ciecierzycą. Mieszamy delikatnie i dusimy przez chwilę, aby wszystkie składniki zostały obtoczone przez aromatyczny sos curry. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy. Tak przygotowanego kurczaka z marchewką i bakaliami dodajemy do kaszy kuskus, mieszamy. Odstawiamy.