Bakaliowy mazurek

27


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
mąka250 gramów
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
cukier puder5 łyżek
cukier waniliowy1 łyżeczka
jajko1 sztuka
rodzynki2 garść
suszone figi2 garść
migdały2 garść
płatki kukurydziane1 łyżka
kardamon 1 szczypta
miód1 łyżka
jajka (do masy bakaliowej)3 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Na stolnicy siekamy Kasię z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto.
Krok 2
Owijamy w folię, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. Jaja ubijamy mikserem, dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy.
Krok 3
Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek.
Krok 4
Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem.
Krok 5
Na ciasto wykładamy masę bakaliową dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl