Bakaliowy torcik (wegański)
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • wiórki kokosowe - 1 szklanka
  • migdały - 1 szklanka
  • orzechy włoskie - 1 szklanka
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżeczka
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 łyżeczka
  • kardamon w proszku - 0.5 łyżeczek
  • suszone morele - 200 gramów
  • suszone daktyle - 10 gramów
  • suszone figi - 10 gramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • suszona żurawina - 100 gramów
  • Kasia bez laktozy - 100 gramów
  • pomarańcza - 2 sztuki
  • wierzch:
  • orzechy nerkowca - 200 gramów
  • Kasia bez laktozy - 100 gramów
  • cukier brzozowy - 100 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • bakalie - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze zalej wodą i gotuj około 20 minut. Następnie wyjmij z wody, pokrój na mniejsze kawałki, usuń ewentualne pestki i zblenduj.
  2. Kasię roztop w rondelku. W blenderze zmiel migdały i orzechy. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi i przyprawami korzennymi.
  3. Morele, daktyle i figi pokrój w drobne kawałki. Wymieszaj z rodzynkami i żurawinami.
  4. Do miski wsyp zmielone orzechy z wiórkami i przyprawami, dodaj rozdrobnione pomarańcze i wlej roztopioną Kasię, wszystko razem wymieszaj. Na koniec dodaj posiekane owoce i jeszcze raz wymieszaj.
  5. Otrzymaną masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm i ugnieć łyżką.
  6. W rondelku podgrzewaj Kasię razem z cukrem brzozowym i wyciśniętym sokiem z cytryny, aż do momentu, aż cukier się rozpuści. Osączone z wody orzechy nerkowca blenduj dodając partiami roztopioną Kasię z dodatkami. Otrzymana masa powinna być gładka.
  7. Masę orzechową wyłóż na ciasto w tortownicy i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj bakaliami.