Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mielone mięso z indyka - 200 gramów
  • przecier pomidorowy - 2 łyżki
  • bakłażan - 1 sztuka
  • pieczarki - 10 sztuk
  • pomidor - 1 sztuka
  • żółty ser - 4 plastry
  • jogurt naturalny - 1 opakowanie
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana przekroić na pół, posypać solą i odstawić na 15 min. Po tym czasie wydrążyć miąższ.
  2. Miąższ z bakłażana, pomidora pokrojonego w kostkę, mięso mielone z indyka i pokrojone pieczarki podsmażyć na oleju. Następnie dodać przecier pomidorowy, bulion i przyprawy. Wlać jogurt i mieszać, aż odparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty farsz.
  3. Napełnić bakłażany farszem, przykryć serem i zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec zmniejszyć temperaturę i piec przez kilka minut z termoobiegiem.