Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bakłażan - 2 sztuki
  • olej - 4 łyżki
  • Przyprawa Garam Masala Knorr - 2 łyżeczki
  • kolendra - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • orzechy włoskie - 0.5 szklanek
  • ząbek czosnku - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyj, osusz, przetnij wzdłuż na pół, natnij lekko miąższ i skrop olejem.
  2. Połóż na blaszce z piekarnika płaskim do dołu, zrób wykałaczką kilka dziurek w skórce bakłażana, posyp solą morską i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
  3. W tym czasie czosnek, zioła oraz orzechy posiekaj i wymieszaj w miseczce.
  4. Po upieczeniu odwróć i przełóż bakłażana na talerz, posyp przyprawą Knorr oraz mieszanką ziół i orzechów. Skrop olejem z pieczenia i podawaj.