Bakłażan w jogurcie

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • olej
  • sól
  • jogurt naturalny - 3 łyżki
  • kmin - 1 łyżeczka
  • chilli - 1 łyżeczka
  • mięta - 1 łyżeczka
  • Bakłażan w jogurcie - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Umieść je w żaroodpornym naczyniu i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez 50 minut. Wyjmij i poczekaj niech wystygną.
  3. Kiedy są już chłodne, przekrój je na pół, wyjmij miąższ łyżeczką i odłóż.
  4. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej. Wsyp nasiona kminku i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając.
  5. Dodaj chilli, sól, jogurt oraz mięte i wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj miąższ z bakłażanów i smaż przez 6 minut, ciągle mieszając. Sok musi się wchłonąć.
  7. Podawaj udekorowane listkami mięty.