Bakłażan z makaronem

Składniki:

  • bakłażany - 3 sztuki
  • pieczarki - 100 gramów
  • makaron - 200 gramów
  • olej do smażenia
  • szynka - 5 plastrów
  • koncentrat pomidorowy - 100 gramów
  • woda - 2 łyżki
  • bazylia - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj na półtwardo. Pieczarki pokrój w plastry, posyp sola i pieprzem, usmaż i przełóż do miski.
  2. Obrane bakłażany pokrój w słupki, posól i odstaw, aż puszczą sok. Następnie wypłucz je i osusz, smaż na oleju.
  3. Szynkę pokrój w kostkę, podsmaż i podlej wodą, dodaj przecier pomidorowy, sól, pieprz i bazylię. Mieszaj do zgęstnienia.
  4. Makaron, pieczarki i bakłażan włóż do naczynia żaroodpornego, wymieszaj i polej sosem. Piecz 20 minut w 190 stopniach.