Bakłażan z ryżem

35


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
bakłażany2 sztuki
Rosół z kury Knorr2 sztuki
pomidory2 sztuki
czerwona cebula1 sztuka
ryż100 gramów
gałązka oregano lub bazylii1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
pieprz
oliwa2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Umyj bakłażany. Wydrąż z nich miąższ, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oliwy. Dodaj posiekany czosnek.
Krok 2
Umyj pomidory, pokrój w kostkę. Umyj zioła, następnie posiekaj. Obierz cebulę i również posiekaj.
Krok 3
Ugotuj ryż na sypko w wodzie z kostkami rosołowymi Knorr.
Krok 4
Wymieszaj ryż z miąższem bakłażanów, pomidorami, cebulą oraz ziołami. Dopraw do smaku pieprzem.
Krok 5
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Napełnij farszem wydrążone połówki bakłażanów. Ułóż je w natłuszczonej formie, skrop oliwą i przykryj folią aluminiową. Piecz około 30 minut, by bakłażany były miękkie.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl