Bakłażan z ryżem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bakłażany - 2 sztuki
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • pomidory - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • ryż - 100 gramów
  • gałązka oregano lub bazylii - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • pieprz
  • oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Umyj bakłażany. Wydrąż z nich miąższ, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oliwy. Dodaj posiekany czosnek.
  2. Umyj pomidory, pokrój w kostkę. Umyj zioła, następnie posiekaj. Obierz cebulę i również posiekaj.
  3. Ugotuj ryż na sypko w wodzie z kostkami rosołowymi Knorr.
  4. Wymieszaj ryż z miąższem bakłażanów, pomidorami, cebulą oraz ziołami. Dopraw do smaku pieprzem.
  5. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Napełnij farszem wydrążone połówki bakłażanów. Ułóż je w natłuszczonej formie, skrop oliwą i przykryj folią aluminiową. Piecz około 30 minut, by bakłażany były miękkie.