Bakłażany nadziewane serem

Składniki:

  • pieprz
  • sól
  • ser feta - 250 gramów
  • szczypiorek - 4 sztuki
  • oliwa - 3 łyżki
  • ocet balsamiczny - 3 łyżki
  • bazylia - 2 łyżeczki
  • bakłażan - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyj dokładnie, osusz i potnij wzdłuż na cienkie paski, następnie obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Osącz, osusz.
  2. Ser pokrój w kawałki i każdy owiń szczelnie obgotowanymi paskami bakłażanów, zwiąż szczypiorkiem, dla pewności możesz spiąć wykałaczką.
  3. Oliwę wymiesza z odrobiną octu i dopraw do smaku, maczaj zawiniątka w zalewie i kładź na rozgrzany ruszt. Piecz przez kilka minut, do czasu gdy bakłażany nabiorą złotego koloru.