Bakłażany po katańsku

Składniki:

  • olej - 2 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • pomidory - 3 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • bakłażany - 4 sztuki
  • posiekana natka pietruszki - 3 łyżki
  • czosnek ząbki - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry, posól i zostaw na 0.5 godziny. Odsącz je i osusz.
  2. Przesmaż na oleju, aby się zrumieniły. Odsącz z oleju i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zostaw do ostygnięcia.
  3. Pomidory przekrój na połowy i połóż na bakłażanach. Czosnek przeciśnij przez praskę i posyp warzywa, a na koniec oprósz je bułką tartą i natką pietruszki.
  4. Piecz przez 0.5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posyp dodatkowo natką.