Bakłażany z mięsem
  • 70 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • duże bakłażany - 3 sztuki
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 gramów
  • Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa extra vergine - 80 mililitrów
  • kasza gryczana w torebce - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • pomidory pelatti z puszki - 400 gramów
  • sos jogurtowy:
  • jogurt grecki - 180 gramów
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • ser feta - 100 gramów
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj torebkę kaszy gryczanej według zaleceń producenta. W garnku na części oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebule i posiekany czosnek. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodaj mięso mielone. Smaż aż mięso będzie zupełnie suche, dodaj wtedy pomidory z puszki
  2. Całość dopraw do smaku Knorr Naturalnie smaczne - nada on potrawie odpowiednio ziołowy posmak oraz poprawi konsystencję sosu. Gotowy sos połącz z wcześniej ugotowaną kaszą.
  3. Bakłażany pokrój w plastry około półcentymetrowej grubości posmaruj je delikatnie oliwa i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika – piecz około 10 minut. Część upieczonych bakłażanów ułóż na dnie blaszki wyłożonej pergaminem. Na wierzch bakłażanów nałóż mięsny sos z kasza, przykryj pozostałymi bakłażanami.
  4. Na wierzch zapiekanki nałóż sos jogurtowy. W tym celu jogurt wymieszaj z surowym jajkiem, posiekaną natką pietruszki, sosem czosnkowym Knorr oraz pokruszona fetą.
  5. Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika piecz około 30- 40 minut aż wierzch zapiekanki delikatnie się zapiecze.