Bananowa fantazja
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • cukier - 5 łyżek
  • kakao - 4 łyżki
  • woda - 2 łyżki
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • ciemne kakao - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • banan - 5 sztuk
  • twarożek - 500 gramów
  • śmietana kremówka - 400 gramów
  • śmietanfix - 3 opakowania
  • sok z 1 cytryny - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzeć z cukrem, aż masa będzie gęsta i biała. Następnie przesiać obydwie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia, wymieszać.
  2. Stopniowo dodawać do masy z jajek.
  3. Formę prostokątną wysmarować Kasią (tylko dno!) i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
  4. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30-35 minut.
  5. Twaróg z wiaderka utrzeć z cukrami.
  6. W drugim naczyniu ubić na sztywno kremówkę i śmietanfix-ami.
  7. Po ubiciu wmieszać delikatnie do sera.
  8. Banany obrać, pokroić w grubsze talarki, skropić sokiem z cytryny.
  9. Biszkopt posmarować lekko masą, ułożyć plasterki bananów, przykryć drugą warstwą masy, przykryć drugim biszkoptem.
  10. Wierzch lekko posmarować masą.
  11. Przygotować polewę: w rondelku rozpuścić Kasię, dodać 2 łyżki wody, 5 łyżek cukru i 4 łyżki kakao.
  12. Składniki gotować około 3 minut, wystudzić. Letnią polewą polać ciasto tworząc mozaikę, można dodać kilka plasterków bananów.