Bananowa fantazja

4


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Polewa:
Kostka do pieczenia Kasia80 gramów
cukier5 łyżek
kakao4 łyżki
woda2 łyżki
Biszkopt:
jajko4 sztuki
cukier puder1 szklanka
ciemne kakao2 łyżki
mąka pszenna3 łyżki
mąka ziemniaczana1 łyżka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Masa serowa:
banan5 sztuk
twarożek500 gramów
śmietana kremówka400 gramów
śmietanfix3 opakowania
sok z 1 cytryny1 sztuka
cukier waniliowy1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Jajka utrzeć z cukrem, aż masa będzie gęsta i biała. Następnie przesiać obydwie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia, wymieszać.
Krok 2
Stopniowo dodawać do masy z jajek.
Krok 3
Formę prostokątną wysmarować Kasią (tylko dno!) i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
Krok 4
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30-35 minut.
Krok 5
Twaróg z wiaderka utrzeć z cukrami.
Krok 6
W drugim naczyniu ubić na sztywno kremówkę i śmietanfix-ami.
Krok 7
Po ubiciu wmieszać delikatnie do sera.
Krok 8
Banany obrać, pokroić w grubsze talarki, skropić sokiem z cytryny.
Krok 9
Biszkopt posmarować lekko masą, ułożyć plasterki bananów, przykryć drugą warstwą masy, przykryć drugim biszkoptem.
Krok 10
Wierzch lekko posmarować masą.
Krok 11
Przygotować polewę: w rondelku rozpuścić Kasię, dodać 2 łyżki wody, 5 łyżek cukru i 4 łyżki kakao.
Krok 12
Składniki gotować około 3 minut, wystudzić. Letnią polewą polać ciasto tworząc mozaikę, można dodać kilka plasterków bananów.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl