bananowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • użytkownik nie podał temperatury °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • woda - 2 łyżki
  • pozostałe
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • banan - 1 kilogram
  • galaretka - 4 opakowania
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier waniliowy - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier, po jednym żółtku.
  2. Zmniejszamy obroty na najmniejsze, dodając powoli mąkę wymieszaną z proszkiem.
  3. Na końcu wlewamy wodę.
  4. Upiec.
  5. Cukier puder, Kasię i żółtka razem utrzeć.
  6. Do tego dodać zmiksowane banany (70 dag) i tężejącą żółtą galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.
  7. Masę wyłożyć na biszkopt.
  8. Pozostałe banany pokroić i zalać galaretką pomarańczową rozrobioną wg przepisu.
  9. Ubić trzy białka z cukrami waniliowymi i dodać tężejącą galaretkę zieloną rozpuszczoną w szklance wody.
  10. Wylać na ciasto.
  11. Ciasto zalać czerwoną galaretką rozrobioną w 0,5 l wody.
  12. Można ozdobić owocami według upodobań.