Bananowiec
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • banan - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda - 1 łyżeczka
  • mleko - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Banany obierz, pokrój na kawałki i rozgnieć dokładnie widelcem.
  2. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Mleko zagotuj.
  4. Do gorącego wsyp sodę, zamieszaj i wystudź.
  5. Miękką Kasię utrzyj z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku.
  6. Ciągle ucierając, dodaj mąkę, banany i sodę z mlekiem.
  7. Formę keksową o wymiarach ok. 30 x 10 cm wysmaruj Kasią i oprósz bułką tartą.
  8. Włóż masę bananową i piecz w 180 st. C około 50 minut.