Bananowo-jabłkowe cudo

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 175 gramów
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jabłko - 2 sztuki
  • banany - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka (całe) ubić z cukrem na biała masę. Powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Kasię roztopić, a po ostudzeniu dodawać do masy delikatnie mieszając.
  3. Ciasto podzielić w proporcji 2:1. Wlać do formy (ja używam tortownicy z kominkiem) 2/3 ciasta, na niej ułożyć jabłka pocięte w plasterki (oczywiście wcześniej obieramy i usuwamy gniazda nasienne).
  4. Na warstwę jabłek układamy pokrojone w plasterki banany (można dać więcej niż 2 jak ktoś jest fanem bananowych smaków).
  5. Na owoce wylewamy pozostałą 1/3 ciasta tak, aby dokładnie przykryło banany. Całość można posypać wiórkami kokosowymi.
  6. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni.