Bananowy uśmiech
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C
  • tortownica o średnicy 25 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 170 gramów
  • cukier puder - 1 szklanka
  • banan - 1 sztuka
  • jajko - 4 sztuki
  • śmietana - 6 łyżek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mak suchy - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć mikserem, aż masa stanie się gładka.
  2. Do masy kolejno dodawać żółtka. Z białek ubić pianę.
  3. Połączyć masę z mąką i pianą z białek.
  4. Gdy składniki się połączą dodać pokrojonego w kawałki banana i mak. Wymieszać.
  5. Wysmarować Kasią ścianki tortownicy o średnicy 25 cm, obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec 50 minut. Wbić w środek ciasta patyczek do robienia szaszłyków – jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. Polać lukrem i posypać makiem lub posypać cukrem pudrem.