| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na bok. |
| Krok 2 |
| Banany przekrawamy na pół i układamy na patelni na rozgrzanej Kasi. |
| Krok 3 |
| Przyrumieniamy z każdej strony. Odpowiedniejsze będą mniej dojrzałe i twarde banany. Dojrzałe mogą pod wpływem smażenia stracić formę i rozpaść się. |
| Krok 4 |
| Smażące się banany posypujemy cukrem i kiedy ten zacznie się karmelizować, wylewamy na patelnię sok z pomarańczy. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż sok zacznie się redukować. |
| Krok 5 |
| Sos próbujemy i doprawiamy wedle uznania. Może być potrzebny cukier, bo pomarańcze lubią być kwaśne. |
| Krok 6 |
| Posypujemy roztartymi goździkami i w końcu wylewamy na patelnię rum z rodzynkami. |
| Krok 7 |
| Kiedy sos uzyska syropistą, gęstą konsystencję, gotowe. Banany układamy na talerzach, polewamy sosem z rodzynkami i podajemy z kulką lodów. |