Banany smażone w soku z pomarańczy i rumie

1


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia10 gramów
banan4 sztuki
pomarańcze1 sztuka
rodzynki2 łyżki
cukier2 łyżki
goździki5 sztuk
rum
Przygotowanie
Krok 1
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na bok.
Krok 2
Banany przekrawamy na pół i układamy na patelni na rozgrzanej Kasi.
Krok 3
Przyrumieniamy z każdej strony. Odpowiedniejsze będą mniej dojrzałe i twarde banany. Dojrzałe mogą pod wpływem smażenia stracić formę i rozpaść się.
Krok 4
Smażące się banany posypujemy cukrem i kiedy ten zacznie się karmelizować, wylewamy na patelnię sok z pomarańczy. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż sok zacznie się redukować.
Krok 5
Sos próbujemy i doprawiamy wedle uznania. Może być potrzebny cukier, bo pomarańcze lubią być kwaśne.
Krok 6
Posypujemy roztartymi goździkami i w końcu wylewamy na patelnię rum z rodzynkami.
Krok 7
Kiedy sos uzyska syropistą, gęstą konsystencję, gotowe. Banany układamy na talerzach, polewamy sosem z rodzynkami i podajemy z kulką lodów.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl