Banany smażone w soku z pomarańczy i rumie
  • 15 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 gramów
  • banan - 4 sztuki
  • pomarańcze - 1 sztuka
  • rodzynki - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • goździki - 5 sztuk
  • rum

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na bok.
  2. Banany przekrawamy na pół i układamy na patelni na rozgrzanej Kasi.
  3. Przyrumieniamy z każdej strony. Odpowiedniejsze będą mniej dojrzałe i twarde banany. Dojrzałe mogą pod wpływem smażenia stracić formę i rozpaść się.
  4. Smażące się banany posypujemy cukrem i kiedy ten zacznie się karmelizować, wylewamy na patelnię sok z pomarańczy. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż sok zacznie się redukować.
  5. Sos próbujemy i doprawiamy wedle uznania. Może być potrzebny cukier, bo pomarańcze lubią być kwaśne.
  6. Posypujemy roztartymi goździkami i w końcu wylewamy na patelnię rum z rodzynkami.
  7. Kiedy sos uzyska syropistą, gęstą konsystencję, gotowe. Banany układamy na talerzach, polewamy sosem z rodzynkami i podajemy z kulką lodów.