Przygotowanie |
Krok 1 |
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na bok. |
Krok 2 |
Banany przekrawamy na pół i układamy na patelni na rozgrzanej Kasi. |
Krok 3 |
Przyrumieniamy z każdej strony. Odpowiedniejsze będą mniej dojrzałe i twarde banany. Dojrzałe mogą pod wpływem smażenia stracić formę i rozpaść się. |
Krok 4 |
Smażące się banany posypujemy cukrem i kiedy ten zacznie się karmelizować, wylewamy na patelnię sok z pomarańczy. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż sok zacznie się redukować. |
Krok 5 |
Sos próbujemy i doprawiamy wedle uznania. Może być potrzebny cukier, bo pomarańcze lubią być kwaśne. |
Krok 6 |
Posypujemy roztartymi goździkami i w końcu wylewamy na patelnię rum z rodzynkami. |
Krok 7 |
Kiedy sos uzyska syropistą, gęstą konsystencję, gotowe. Banany układamy na talerzach, polewamy sosem z rodzynkami i podajemy z kulką lodów. |