Banica ze szpinakiem

Składniki:

  • szpinak - 300 gramów
  • słony biały ser krowi - 300 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • woda - 1 szklanka
  • drożdże - 50 gramów
  • mąka - 600 gramów
  • smalec - 3 łyżki
  • margaryna - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć ciasto - połącz jedno jajko z mąką, drożdżami i wodą. Podziel na 5 części, każdą posmaruj oliwą, pozostaw na 20 - 30 minut.
  2. Roztrzep pozostałe jajka (pozostaw 3 łyżeczki do posmarowania ciasta), roztop tłuszcz, zetrzyj ser i pokrój drobno szpinak - połącz składniki i dopraw Przyprawą Delikat.
  3. Każdą część ciasta rozwałkuj na cieniutkie plastry, na każdą nałóż nadzienie i zawiń w roladę.
  4. Prostokątną formę nasmaruj margaryną, ułóż w niej roladki i odstaw na 30 minut. Po tym czasie posmaruj jajkiem i wstaw do pieczenia w 170 stopniach do zrumienienia.