Banica ze szpinakiem

0


Trudne


90 min.


4 os.

Składniki
woda1 szklanka
margaryna3 łyżki
jajka5 sztuk
mąka600 gramów
drożdże50 gramów
szpinak300 gramów
smalec3 łyżki
słony biały ser krowi300 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Zagnieć ciasto - połącz jedno jajko z mąką, drożdżami i wodą. Podziel na 5 części, każdą posmaruj oliwą, pozostaw na 20 - 30 minut.
Krok 2
Roztrzep pozostałe jajka (pozostaw 3 łyżeczki do posmarowania ciasta), roztop tłuszcz, zetrzyj ser i pokrój drobno szpinak - połącz składniki i dopraw Przyprawą Delikat.
Krok 3
Każdą część ciasta rozwałkuj na cieniutkie plastry, na każdą nałóż nadzienie i zawiń w roladę.
Krok 4
Prostokątną formę nasmaruj margaryną, ułóż w niej roladki i odstaw na 30 minut. Po tym czasie posmaruj jajkiem i wstaw do pieczenia w 170 stopniach do zrumienienia.
Autor: garlicPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl