Bankietowe ślimaczki śledziowe

Składniki:

  • filety śledziowe - 3 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • pomidor - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • majonez - 0.5 szklanek
  • śmietana - 2 łyżki
  • ketchup - 2 łyżki
  • wódka - 2 łyżki
  • musztarda - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Wcześniej umyj śledzie, osusz i przełóż do miseczki. Mleko zmieszaj ze szklanką wody i zalej filety. Odstaw na 2 godz. Po tym czasie wyjmij ryby i odsącz.
  2. Każdy filet przekrój w wzdłuż brzegu grzbietu i zwiń, tak jak się zwija rolmopsy. Pory umyj, oderwij zielone liście, a białe części pokrój w cienkie talarki.
  3. Cytrynę i pomidora sparz, zdejmij z pomidora skórkę i potnij warzywo i owoc w 6 plasterków. Z majonezu, śmietany i musztardy przygotuj sos.
  4. Dolej wódkę, odrobinę ketchupu i wymieszaj aż do połączenia składników. W razie potrzeby dopraw do smaku. Na półmisku rozłóż pora, polej przygotowanym sosem, połóż pomidora i na każdym jego plasterku ułóż śledziowego ślimaczka. Udekoruj plasterkiem cytryny i podawaj przystawkę na stół.