Banoffi Pie
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • kruszone herbatniki - 300 gramów
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mleko skondensowane słodzone - 1 opakowanie
  • banan - 3 sztuki
  • śmietanka kremówka - 500 mililitrów
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • kakao - 1 unit
  • sok z cytryny - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kruszone ciastka wymieszać ze 100 g Kasi.
  2. Wylepić masą tortownicę. Schłodzić.
  3. Cukier stopić z Kasią. Dodać mleko-podgrzewać aż nabierze złocistego koloru (najlepiej w garnczku z podwójnym dnem).
  4. Wyłożyć na spód ciasteczkowy. Zapiec aż masa zbrązowieje.
  5. Ubić kremówkę z 3 łyżkami cukru i sokiem z 1 cytryny.
  6. Żelatynę namoczyć, rozpuścić. Dodać do śmietanki.
  7. Na masie toffi ułożyć plasterki z dwóch bananów. Przykryć śmietanką. Ułożyć plasterki z trzeciego banana.
  8. Schłodzić, posypać kakao. Tyle z oryginalnego przepisu..... - ja zrobiłam troszkę inaczej-tzn. masę toffi zmieszałam z ciasteczkami i wyłożyłam na spód. Gdy stwardniała i ostygła, przykryłam całość bitą śmietanką.