Baranina po myśliwsku

Składniki:

  • udziec barani - 800 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 2 łyżki
  • wędzony boczek - 50 gramów
  • śmietana kwaśna - 150 mililitrów
  • pietruszka - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz w ziarenkach - 1 łyżka
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • ocet - 3 łyżki
  • smalec - 1 łyżka
  • olej - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w plastry. Ocet połącz z olejem i sokiem z cytryny. Dodaj liść laurowy, pieprz, skórkę cytrynową oraz Przyprawę do wieprzowiny Knorr.
  2. Po tym czasie wyjmij baraninę i nadziej ją paskami z boczku.
  3. Całość włóż do żaroodpornego naczynia i zalej roztopionym smalcem oraz marynatą.
  4. Piecz w piekarniku, co jakiś czas podlewając wytwarzającym się sokiem. Gdy mięso zrobi się miękkie, polej je śmietaną i odstaw jeszcze na kilka chwil do piekarnika.
  5. Gotową marynatą natrzyj udziec i odstaw na 3 dni.