Baranina z ryżem

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz
  • sól
  • masło - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • ryż - 2 szklanki
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • baranina - 600 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa oczyść i umyj, zetrzyj na tarce. Natke pietruszki drobno posiekaj.
  2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry.
  3. Mięso starannie oczyść i umyj. Natrzyj solą i pieprzem, obłóż warzywami, pozostaw na ok. godzinę.
  4. Następnie zalej gorącą wodą tak, aby mięso było zakryte i gotuj na małym ogniu do miękkości.
  5. Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem masła i koncentratu.
  6. Ugotowane mięso wyjmij i pokrój w plastry. Ułóż na półmisku z ryżem ugotowanym na sypko i posyp posiekaną natką pietruszki.