Barszcz biały z kotlecikami z jajek
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • plasterki szynki lub wędzonej kiełbasy - 4 plastry
  • Barszcz biały Knorr - 1 opakowanie
  • świeża lub mrożona włoszczyzna pokrojona w paski - 200 gramów
  • ugotowany ziemniak - 1 sztuka
  • jajka ugotowane na twardo - 3 sztuki
  • surowe jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • olej - 2 łyżki
  • sól do smaku
  • woda - 750 mililitrów
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w kostkę ugotowane jaja i szynkę. Dodaj surowe jajko, łyżkę bułki tartej oraz gałkę muszkatołową.
  2. Dopraw masę odrobiną soli, delikatnie wymieszaj, uformuj 6 pulpetów.
  3. Obtocz je następnie w pozostałej bułce tartej i obsmaż na złoty kolor.
  4. Zagotuj 750 mililitrów wody. Pokrój ziemniaka i dodaj go wraz z włoszczyzną, do gotującej się wody.
  5. Następnie wsyp zawartość torebki Barszczu białego Knorr i gotuj całość przez około 5 minut.
  6. Na koniec zalej pulpeciki gorącym barszczem i udekoruj posiekaną natką.