Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem

5


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
marchewki2 sztuki
średniej wielkości cebule2 sztuki
pietruszka1 sztuka
seler0.25 sztuk
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr1 opakowanie
ząbek czosnku2 sztuki
ziele angielskie4 sztuki
liść laurowy1 sztuka
majeranek1 łyżka
sok z cytryny2 łyżki
jabłka (kwaśne)3 sztuki
pieprz czarny mielony1 szczypta
Paszteciki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego1 sztuka
suszone jabłka50 gramów
jajko1 sztuka
kawałek świeżego imbiru1 sztuka
zimna woda1 litr
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa. Następnie zalej około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.
Krok 2
Przecedź wywar przez sito, po czym rozgnieć czosnek. Jabłka przekrój na ćwiartki. Dodaj do wywaru.
Krok 3
Wsyp majeranek oraz Barszcz czerwony Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Krok 4
Przygotuj farsz do pasztecików: suszone jabłka pokrój na małe kawałki. Obierz i zetrzyj na tarce imbir i dołóż go do jabłek.
Krok 5
Rozmroź ciasto francuskie, pokrój je na kwadraty o boku 5 centymetrów, następnie lekko rozwałkuj. Roztrzep jajko i posmaruj nim kwadraty z ciasta.
Krok 6
Na środku każdego kwadratu ułóż przygotowany farsz. Złóż razem do góry rogi kwadratów i zakręć końcówki, zlepiając je ze sobą. Całość posmaruj resztą jajka i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 20 minut. Gotowe paszteciki podawaj do gorącego barszczu, na oddzielnym talerzyku. Przed podaniem usuń z barszczu kawałki jabłek.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl