Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • marchewki - 2 sztuki
  • średniej wielkości cebule - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 0.25 sztuk
  • Barszcz czerwony Knorr - 1 opakowanie
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • jabłka (kwaśne) - 3 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • paszteciki
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego - 1 sztuka
  • suszone jabłka - 50 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • kawałek świeżego imbiru - 1 sztuka
  • zimna woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa. Następnie zalej około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.
  2. Przecedź wywar przez sito, po czym rozgnieć czosnek. Jabłka przekrój na ćwiartki. Dodaj do wywaru.
  3. Wsyp majeranek oraz Barszcz czerwony Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.
  4. Przygotuj farsz do pasztecików: suszone jabłka pokrój na małe kawałki. Obierz i zetrzyj na tarce imbir i dołóż go do jabłek.
  5. Rozmroź ciasto francuskie, pokrój je na kwadraty o boku 5 centymetrów, następnie lekko rozwałkuj. Roztrzep jajko i posmaruj nim kwadraty z ciasta.
  6. Na środku każdego kwadratu ułóż przygotowany farsz. Złóż razem do góry rogi kwadratów i zakręć końcówki, zlepiając je ze sobą. Całość posmaruj resztą jajka i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 20 minut. Gotowe paszteciki podawaj do gorącego barszczu, na oddzielnym talerzyku. Przed podaniem usuń z barszczu kawałki jabłek.