Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr - 1 opakowanie
  • średniej wielkości cebula - 1 sztuka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 5 sztuk
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • woda - 1 litr
  • seler - 0.25 sztuk
  • mąka - 100 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • margaryna - 50 gramów
  • śmietana 22% - 20 gramów
  • namoczone suszone grzyby lub mrożone (np. prawdziwki) - 100 gramów
  • średniej wielkości cebula - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 0.5 łyżek
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa, zalej je około 1 litrem zimnej wody. Dodaj przyprawy i ugotuj na wolnym ogniu warzywny wywar.
  2. Potem przecedź wywar przez sito, dodaj zupę Barszcz czerwony ekspresowy Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę czosnkiem i majerankiem.
  3. Przygotuj pierożki: przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj margarynę i całość posiekaj nożem, następnie dodaj 1 jajko i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto ręką i odstaw do lodówki.
  4. Pokrój grzyby i cebulę na małe kawałki, podsmaż na patelni z Ramą i dopraw do smaku majerankiem, czosnkiem oraz odrobiną pieprzu.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienkie (około 4 milimetrowej grubości) placki, za pomocą szklanki wytnij z niego krążki.
  6. Faszeruj krążki nadzieniem i sklejaj je w foremne pierożki.
  7. Ułóż pierożki w naczyniu do pieczenia, po czym roztrzep jajko i posmaruj je z wierzchu. Następnie piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 30 minut. Podawaj na ciepło jako dodatek do barszczu.